Ihmiskoodi-podcast K3J31: Miten mitata palautumista? - Opi ymmärtämään kehosi signaaleita
Jos maailman parhaaksi urheilussa tulisi sillä, kuka treenaisi eniten ja kovimmin, olisi tie huipulle aika yksiselitteinen ja ”helppo”. Repisit vaan itsestäsi tehoja niin paljon kuin pystyt, tekisit enemmän ja tulokset seuraisi systemaattisesti perässä.
Kuintenkin jokainen meistä tietää, ettei tarina ole näin. Sillä tuosta yhtälöstä puuttuu kehitykselle olennainen komponentti jossa luodaan superkompensaatiota, korjaavaa vaihetta treenaamisen aiheuttamasta stressistä kohti ylikorjaavaa tilaa. Tätä kutsutaan palautumiseksi.
Voisikin sanoa, että se kuka pystyy treenaamaan laadukkaimmin ja huolehtimaan parhaimmin palautumisestaan, kehittyy ylivoimaisesti parhaiten.
Mistä sitten tiedät, oletko palautunut edellisestä treenistä tai stressiärsykkeestä riittäväst? Sekä millä voisit tätä mitata älylaitteiden lisäksi mikäli sinulla sellaisia löytyy? Entä mitä tarkoitetaan Inside-out -mallilla kun puhutaan resilienssistä, kyvystä palautua stressikuormasta?
Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja ottamaan itsellesi toimivia työkaluja käyttöön, joilla opit ymmärtämään kehosi kuormituspalautetta ja palautumiskapasiteettia entistäkin paremmin!
Palauttavin terveisin,
Team Ihmiskoodi
Mikko & Peltsi
Lähteet:
McKenzie, B. (2020). The Art of Breath: Performance Breathing
McKeown, P. (2015). The Oxygen Advantage
Nieman, D.C. (2010). Exercise, infection, and immunity.
Peake et al. (2017). Inflammation and oxidative stress in overtraining
Hausswirth, C. & Mujika, I. (2013). Recovery for performance in sport
Gualano et al. (2008). NSAIDs and muscle regeneration
Kraemer, W.J., & Ratamess, N.A. (2004). Hormonal responses and adaptations to resistance exercise and training